Jestes w: Home > Wiedza > Maślanka dla dziecka

Maślanka dla dziecka

Przygotowanie: w nieznacznej ilości przegotowanego i zupełnie ostudzonego mleka rozrabiamy laktosan do otrzymanej w ten sposób papki dolewamy resztę wrzącego mleka, gotujemy przez kilka minut, dodajemy cukier, przecieramy przez gęste sito i mieszamy z wodą. Mieszankę należy szybko- ostudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Wartość odżywcza mleka laktosanowego w powyższym zestawieniu równa się wartości odżywczej mleka krowiego (pożywienie jednowartościowe). Laktosan jako przetwór białkowy zwiększa ilość białka w tej mieszance, wzmaga to procesy gnilne i zmniejsza fermentację w przewodzie pokarmowym. Sprzyja temu również zmniejszona ilość soli.

Maślanka, mleko zakwaszone i mleko laktosanowe zastępują całkowicie używane dawniej mleko larozanowe i mleko białkowe,, którego przygotowanie w domu prywatnym napotykało zawsze duże trudności, nawet w późniejszej uproszczonej postaci.

Dodaj Komentarz