Jestes w: Home > Wiedza > RZEWLEKLE ZABURZENIA W ODŻYWIANIU

RZEWLEKLE ZABURZENIA W ODŻYWIANIU

Żywienie sztuczne doprowadza do wyników zbliżonych do otrzymywanych w karmieniu piersią tylko wtedy, gdy jest stosowane racjonalnie i systematycznie, pod stałą kontrolą lekarza obeznanego z zasadami żywienia niemowląt. Przypadki te są jednak stosunkowo nieliczne spotykamy je w domach prywatnych, gdzie stałym doradcą jest lekarz pediatra oraz u dzieci uczęszczających systematycznie do przychodni D dla dzieci zdrowych. W bezwzględnej większości przypadków żywienie sztuczne daje jednak bez porównania gorsze wyniki niż żywienie naturalne, co uwidacznia się nie tylko w zestawieniach statystycznych, dotyczących umieralności w pierwszym roku życia, jak to wyraźnie wykazuje ryc. 25, str. 78, ale i w tych licznych przypadkach, które szczęśliwie nie giną w pierwszym roku życia. Rozwój tych niemowląt jest rzadko kiedy zupełnie zadowalający.

a. Hypotrophia, hypothrepsia. Niedostateczna waga w stosunku do wieku i wzrostu jest cechą charakterystyczną tego zaburzenia w odżywianiu i rzuca się najwięcej w oczy. Ilość podskórnej tkanki tłuszczowej jest wyraźnie mniejsza, zwłaszcza na kończynach, a w dalej posuniętych przypadkach również i na tułowiu. Poza tym jednak obraz kliniczny składa się z różnorodnej kombinacji następujących objawów. Dziecko jest niespokojne, dużo płacze (typ pobudliwy) lub też przeciwnie, jest bardzo spokojne, apatyczne wyraz oczu nieco zapadniętych jest smutny. Skóra nie ma charakterystycznego zabarwienia cechującego skórę niemowlęcia zdrowego, jest ona mniej lub bardziej blada, często pokryta powierzchownymi ropniami i czyrakami, co jest wyrazem zmniejszonej odporności.

Dodaj Komentarz