Jestes w: Home > Wiedza > Węglowodany

Węglowodany

Węglowodany (cukier i mączki) stanowią składnik pożywienia zawarty najczęściej w nadmiarze bezwzględnym lub względnym (tj. w stosunku do innych składników) w nieprawidłowo ułożonym pożywieniu niemowlęcia. W pokarmie kobiecym węglowodany stanowią 35-40°/o całej zawartości energetycznej pożywienia:

-100 gramów pokarmu zawiera 6,6 gramów cukru mlekowego, 100 nemów „ „ 6,6X6 = około 40 nemów w postaci cukru. W pokarmie kobiecym i w mleku krowim znajdujemy wyłącznie cukier mlekowy.

Do mleka krowiego lub mieszanek dodajemy najczęściej cukier zwykły oraz kleik owsiany lub ryżowy. Poza tym w handlu można dostać węglowodany w postaci różnych przetworów mniej lub bardziej złożonych.

One Response to “Węglowodany”

  1. Wackek napisał(a):

    To przez nie tyjemy i przez tluszcze! Pamietajcie!

Dodaj Komentarz