Jestes w: Home > Wiedza > Witamina A (rozpuszczalna w tłuszczach).

Witamina A (rozpuszczalna w tłuszczach).

Źródłem witaminy A dla człowieka jest karoten (przede wszyst-kim karoten) i niektóre inne barwniki rozpuszczalne w tłuszczach i zawarte jako prowitamina A w jarzynach (sałata, szpinak, mar-chew itp.) oraz gotowa już witamina w produktach zwierzęcych (mleko, masło, żółtko jaj, tran) i w narządach wewnętrznych, przede wszystkim w wątrobie, gdzie pod wpływem karotynazy następuje zmiana prowitaminy na witaminę i gdzie zostaje ona zmagazynowana. Czynność ta jest jednak niedostateczna u niemowląt, toteż niedobór występuje w tym wieku dość łatwo.

Niedobór witaminy A powoduje zmniejszenie odporności na-błonka dróg oddechowych (częste nieżyty), rogówki (zeskórnienie, zmięknienie, ślepota zmierzchowa) oraz naskórka (ropne zapalenie’ gruczołów potowych , nadmierne zrogowacenie, zmniejszenie potnienia). Zahamowanie wzrostu w chorobie Gee-Hertera-Heubnera jest również związane z niedostatecznym wchłanianiem witaminy A.

Zapotrzebowanie dzienne niemowlęcia wynosi 3-5 mg karotenu, 2- 3 mg witaminy A zwiększa się ono w zaburzeniach wchła-niania i w schorzeniach wątroby, powodujących niedostateczne przetwarzanie karotenu.

Witamina A jest bardzo wrażliwa na działanie tlenu, ulega więc łatwo zniszczeniu podczas gotowania i przechowywania w otwar-tych naczyniach. Toteż znajduje się ona w niedostatecznej ilości w gotowanym mleku krowim lub jego mieszankach, tym bardziej że jej ilość początkowa jest i tak czterokrotnie mniejsza niż w po-karmie kobiecym. Brak ten, przede wszystkim u dzieci żywionych sztucznie, należy uzupełnić dodając do pożywienia pod koniec pierwszego kwartału jeden z wyżej wymienionych produktów spożywczych, tran lub też specjalne preparaty, jak cresavit. Wcześniakom podajemy 600-1000 jednostek dziennie od drugiego miesiąca życia.

Dodaj Komentarz