Jestes w: Home > Wiedza > Witamina C (rozpuszczalna w wodzie)

Witamina C (rozpuszczalna w wodzie)

Źródłem jej są przede wszystkim surowe świeże soki owocowe (cytryna, pomarańcza), jarzyny oraz kartofle, które mają tę nie-zwykle cenną właściwość, że gotowane w łupinach nie tracą w du-żej ilości tego czynnika uzupełniającego, niezmiernie wrażliwego na działanie tlenu. W pokarmie kobiecym znajduje się on w ilości kilkakrotnie większej niż w mleku krowim (4-7 mg%> wobec

-0, 7-1,1 mg°/o), w którym ilość ta zmniejsza się jeszcze przez gotowanie i przechowywanie. Niedobór witaminy C jest bardzo częsty, zwłaszcza u niemowląt żywionych sztucznie w sposób nieodpowiedni. Powstaje on jednak nie tylko wskutek niedostatecznego dowozu tej witaminy z pożywieniem, ale również wskutek zwiększonego zapotrzebowania w chorobach zakaźnych oraz wskutek niedostatecznego wchłaniania z przewodu pokarmowego w stanach dyspeptycznych (w stanach dyspeptycznych pałeczki okrężnicy znajduja się również w jelicie cienkim i niszczą witaminę C). W takich przypadkach podawanie doustne nie daje pożądanego wvniku, należy zastosować wstrzyknięcie podskórne (1 ml zawiera 0,05 g kwasu askorbinowego, 1 ml „forte“ – 0,1 g). W związku z tym w toksykozacb

wieku niemowlęcego oraz we wszystkich cięższych stanach zakaź-nych podajemy duże dawki witaminy C. W przeciwieństwie do wypowiadanego dawniej poglądu płód i młode niemowlęta nie wytwarzają same witaminy C. Płód czerpie ją z zapasu znajdującego się w łożysku i magazynuje w korze nadnerczy.

Dodaj Komentarz