Jestes w: Home > Wiedza > Witamina D (rozpuszczalna w tłuszczach).

Witamina D (rozpuszczalna w tłuszczach).

Jak już omówiliśmy wyżej (p. str. 40), organizm pokrywa swe zapotrzebowanie na witaminę D dwoma sposobami: wytwarzając witaminę D w skórze pod działaniem promieni pozafiołkowych

i spożywając gotowy czynnik przeciwkrzywiczy. Jest on w przyro-dzie bardzo mało rozpowszechniony, znajduje się przede wszystkim w następujących produktach pochodzenia zwierzęcego: pokarm, mleko (często ilość niedostateczna), masło, żółtko jaj, tnn (duża ilość), podczas gdy w produktach świata roślinnego nifc ma go

środków zapobiegawczych wcześniakom musimy podawać prepa-raty witaminy D2 już od 2 tygodnia życia. Witaminę D należy też stosować w przypadkach wyraźnej skłonności rodzinnej do krzy-wicy, w razie nieodpowiednich warunków higienicznych, sztucznego żywienia od urodzenia lub od pierwszych tygodni życia (zapotrzebowanie pięciokrotnie wyższe niż w żywieniu naturalnym), niepo- dawania w odpowiednim czasie pożywienia mieszanego, przekarmiania jednostronnego (mlekiem lub preparatami mącznymi), pozbawienia powietrza, światła i słońca lub wreszcie ostrych

przewlekłych chorób (kiła!) zwiększających zapotrzebowanie witaminy D lub utrudniających jej wchłanianie się z przewodu pokarmowego (stany dyspeptyczne).

Dodaj Komentarz