Jestes w: Home > Wiedza > Witaminy D2

Witaminy D2

Podawanie procentowej zawartości witaminy D2 w obu gatun-kach mleka, ich porównywanie pomiędzy sobą oraz z innymi środ-kami odżywczymi jest jednak niecelowe z następujących powodów. Zawartość witaminy D w pokarmie i w mleku krowim jest bardzo- zmienna, zależy od pory roku, żywienia i innych licznych warunków bytowania. Dalej mleko w ogóle ma daleko większe działanie prze- ciwkrzywicze niż inne produkty odżywcze o podobnej procentowej zawartości witaminy D2, ponieważ działa ona synergetycznie w połączeniu z laktalbuminą, a ponadto cukier mlekowy wpływa korzystnie na proces wapnienia kości. W pokarmie kobiecym dołącza- się jeszcze idealny dla niemowlęcia stosunek Wapnia i fosforu.

W tych wszystkich przypadkach nawet uregulowanie warunków higienicznych, a żywienia w szczególności, nie wystarcza już do- zapobiegnięcia krzywicy, chociaż wydanie tych zarządzeń jest zawsze bezwzględnie konieczne. Aby uzyskać pożądany wynik, musimy wtedy dostarczyć organizmowi dodatkowych ilości witaminy. Możemy to osiągnąć następującymi sposobami.

i: Podanie jednej lub dwóch dużych jednorazowych dawek witaminy, tzw. postępowanie bodźcowe lub masowe . Podajemy od razu 15 mg witaminy D2 (vitavit, devit, vigantol forte), zawar-tej mniej więcej w 2 ml oliwy. Całą zawartość rurki wlewamy do-

łyżek stołowych mleka lub mieszanki mlecznej i dajemy dziecku na 20 minut przed, posiłkiem. Zabieg ten nie powoduje prawie nigdy ujemnych skutków. W razie potrzeby ponawiamy tę dawkę po upływie 6-8 tygodni.

Dodaj Komentarz