Jestes w: Home > Wiedza > Zbierane mleko kwaśne

Zbierane mleko kwaśne

Według tego przepisu otrzymujemy właściwie nie maślankę, ale zbierane mleko kwaśne. Przepis ten ma tę niezaprzeczoną zaletę, że nadaje się do zastosowania w każdym .domu, gdyż nie wymaga dużej ilości mleka ani specjalnych aparatów. W zwykłych warun-kach domowych nie możemy wytwarzać maślanki otrzymywanej podczas robienia masła, a produkt kupny nie nadaje się do użycia w dietetyce niemowląt.

Mała ilość tłuszczu i oddziaływanie kwaśne warunkują, że niemowlę często lepiej toleruje maślankę niż mieszanki z mleka krowiego w ogóle. Maślanka bowiem zmniejsza pracę trawienną żołądka, utrudnia lub uniemożliwia fermentację w górnym odcinku jelit, stwarzając niedogodne warunki do utrzymywania się tam patologicznej flory zarazków okrężnicy. Duża ilość soli sprzyja szybkiemu nawodnieniu ustroju, co ma wielkie znaczenie lecznicze w stanach chorobowych przebiegających z odwodnieniem (exsicco- sis) w obecności węglowodanów może jednak sprzyjać nadmiernej fermentacji w przewodzie pokarmowym. Aby temu zapobiec, unikamy dodawania do maślanki węglowodanów ulegających łatwo fermentacji, jak cukier zwykły, a tym bardziej cukier mlekowy używamy więc cukru słodowego, odżywczego itd. (p. str. 120). Ilość węglowodanów może być w razie potrzeby zwiększona.

Przygotowanie: w malej ilości mleka zagotować 10 g mąki dodać całą pozostałą ilość mleka dodać 30 g cukru zwykłego lub jednego z cukrów złożonych, stosownie do wskazań (zwracamy przy tym uwagę, że w przeciwieństwie do maltonu nutromalt nie nadaje się jako dodatek do mleka zakwaszonego, gdyż powoduje jego skłaczanie się), zagotować szybko, ostudzić, dodawać kroplami kwas cytrynowy stale mieszając, rozbeltać ścięte mleko. Przechowywać w zimnym miejscu, przed użyciem ogrzać (nie gotować), dobrze wstrząsnąć.

Dodaj Komentarz