Jestes w: Home > Wiedza > Związki mineralne

Związki mineralne

Związki mineralne znajdują się w mleku krowim w trzykrotnie większej ilości niż w pokarmie kobiecym nie należy więc obawiać się ich niedoboru nawet w razie znaczniejszego rozcieńczenia mleka krowiego. Pomimo tego w pewnych okolicznościach może nastąpić pewien niedobór, gdy wchłanianie z przewodu pokarmowego jest niedostateczne. Występuje to np. wtedy, gdy niedostatecznie wchłaniające się tłuszcze łączą się z wapniem w nierozpuszczalne związki (mydła).

Jedynym wyjątkiem są sole żelaza, których mleko krowie zawiera wszystkiego 0,2-0,4 mg w litrze, gdy tymczasem w pokarmie kobiecym jest ich znacznie więcej, bo 0,4-1,2. Poza tym wyzyskiwanie żelaza z pokarmu kobiecego jest pełniejsze niż z mleka krowiego, przy czym wahania indywidualne w. pokarmie kobiecym i w mleku krowim są bardzo duże. Zawartość żelaza w mleku krowim w pewnym stopniu jest też uzależniona od domieszki przypadkowej z naczyń, w których znajdowało się mleko. Wynikiem nieuwzględnienia tego faktu jest często spotykane błędne twierdzenie, że zawartość żelaza w mleku krowim jest większa niż w pokarmie kobiecym. Niemowlętom żywionym sztucznie należy podawać potrawy zawierające żelazo wcześniej niż w karmieniu naturalnym konieczne jest więc wczesne stosowanie soków jarzynowych, jarzyn itd. Przypominamy też, że żółtko zawiera duże ilości żelaza: 2,3-2,4 mg. Pół żółtka dziennie wystarcza do pokrycia

dużej części całodziennego zapotrzebowania żelaza w wieku niemowlęcym. Znaczny niedobór związków mineralnych w ogóle stwierdza się w razie stosowania dużej ilości przetworów mącznych – uniemożliwia to zupełnie prawidłową rozbudowę tkanek.

Dodaj Komentarz